Jak wyprodukować pierniki?

Jak wyprodukować pierniki?

Pierniki w czekoladzie to przepyszne, znane w całej Polsce ciastka, które słyną z zastosowania korzennych przypraw oraz możliwości długoterminowego przechowywania. Pierniki w czekoladzie można spotkać w licznych sklepach, co zadowoli wszystkich miłośników tego rodzaju wyrobów cukierniczych. Właściciele produkujący ciastka na skalę przemysłową, którzy chcą rozszerzyć swoją ofertę o pierniki w czekoladzie, powinni mieć specjalnie zadedykowane do tego celu maszyny do produkcji pierników. Jakie urządzenia mogą wchodzić w skład linii do produkcji pierników?

Charakterystyka linii do pierników

Osoby chcące wyposażyć swoją cukiernię w linię do produkcji pierników mogą skorzystać z bogatej oferty polskiego producenta maszyn cukierniczych Hasborg. Urządzenia oferowane przez markę pozwalają na stworzenie całej linii do pierników. Dużą jej zaletą jest fakt, że można również stworzyć przy jej użyciu inne rodzaje ciastek - oczywiście opierające się na tej samej metodzie produkcji. Aby wyprodukować pierniki w czekoladzie, potrzebujecie przede wszystkim podanych urządzeń: przemysłowej maszyny wałkowej Royal Rols (opcjonalnie Duomax M400), pieca tunelowego-konwekcyjnego, oblewarki do czekolady HCM oraz tunelu chłodniczego HCT do czekolady.

Jak formować pierniki?

Formowaniu pierników służy maszyna klasy Premium o charakterze przemysłowym Royal Rols, która pozwala na wykonywanie dowolnych kształtów wyciskanych z walca formującego. Jest on wymienny, co umożliwia wykonywanie różnych wzorów i kształtów ciastek przy użyciu jednej maszyny. Przy pomocy maszyny Royal Rols można wykonać najróżniejsze formy, wśród których należy choćby wymienić: zwierzęta, gwiazdy, serca, listki i różne wzory geometryczne. Po uformowaniu pierników nadają się one do upieczenia w piecu cukierniczym.

Oblewanie pierników czekoladą

Oblewanie pierników czekoladą może odbywać się dzięki oblewarce do czekolady HCM, która stanowi jeden z elementów linii do produkcji pierników z polewą lub samodzielnie działające urządzenie. Oblewarka do czekolady pozwala na całościowe oblanie czekoladą pierników lub jedynie ich powierzchni bądź spodu. Wszystko zależy od konkretnego zapotrzebowania i przepisu. Po oblaniu pierników czekoladą powinniśmy je schłodzić w specjalnie dedykowanym tej czynności tunelu chłodniczym HCT do czekolady.

Wymienione maszyny do produkcji pierników to urządzenia, przy pomocy których wyprodukujemy pierniki w czekoladzie. Inna receptura będzie wymagała odmiennych urządzeń wchodzących w skład linii do pierników. Szeroka oferta wyposażenia cukierni znajduje się na stronie internetowej marki Hasborg.

Opinie (0)

Zobacz firmy

Zamienniki tonerów DMD Tonery

Al. Sikorskiego 2/7
35-304 Rzeszów

Średnia Ocena

5/5
Siedlisko Janczar eko-wypoczynek

Pstrągowa 815
38-121 Pstrągowa

Średnia Ocena

5/5
dr Łukasz Paluch

Josepha Conrada 24
01-922 Warszawa

Średnia Ocena

5/5

Podobne artykuły

Włoskie meble

Włoskie meble

Marketing internetowy - jak prowadzić skuteczną kampanię?

Marketing internetowy - jak prowadzić skuteczną kampanię?

Jak dbać o piec cukierniczy?

Jak dbać o piec cukierniczy?